Sayfalar

26 Ağustos 2019 Pazartesi

YILDIZ HARİTALARI



           “Yukarıda neyse, aşağıda da o” Eski Mısır Sözü

           Astrolojik yorumlama “horoskop”, “doğum haritaları” isimleri verilen yıldız haritaları üzerinde yapılır. Doğum haritalarını oluşturmak tecrübeli astrologlarca yapılabilmekte olup günümüzde birçok internet sitesindeki otomatik sisteme bilgilerimizi girdiğimizde doğum haritamıza ulaşabilmekteyiz. Yıldız haritasında güneş burcu, yükselen burç, ay burcu, ay düğümlerievlerde yoğun olan planetler tespit edilip yorumlanabilir.                                           
            Eski uygarlıklarda astroloji ve astronomi birbiriyle örüntülü olarak çalışıyordu. Hatta din, felsefe, bilim insanları aynı zamanda astroloji ve astronomi bilgisine de sahipti. Mimari yapılar yıldızlarla bağlantılı olarak konumlanıyordu ve bu yıldızlarla bağlantısı o yapıların dini yönünü de yansıtıyordu. Bugün bu yapıları araştırdığımızda üzerinde astrolojik öğeler olduğunu görürüz. Günümüzde astroloji din, felsefe, bilim dışına itildiği gibi astronomi ile astroloji de birbirinden kesin olarak ayrılmıştır. Astronomi bilim olarak kabul edilirken astroloji genellikle yorumlama sanatı olarak değerlendirilmektedir.
     Astroloji, temelinde dünya merkezli bir bilimdir. Gezegenlerin Güneşin etrafında döndüğünü kabul etmekle birlikte gezegenler dünyadan bakılarak yorumlanır. Güneş sistemindeki Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn gezegenleri kabul edilirken Uranüs, Neptün ve Plüto hesaplamalarda kullanılmaz. Güneş ve Ay da gezegen olarak kabul edilir. Böylece gezegenler Dünya merkeze aldığında sırasıyla Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter, Satürn olarak kabul edilir. Bazı öğretilerde bunlara 7 kutsal gezegen de denir.
Zodyak” sözcüğü Yunanca kökenli bir sözcük olup “Yaşam Çemberi” veya “Canlı Varlıkların Çemberi” anlamına gelmektedir. 30’ar derecelik 12 burçtan oluşan burçlar kuşağını ifade eder. Zodyak’ı oluşturan 12 burç: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova, Balık. Son dönemlerde Zodyak’ta genişleme olduğu ve 13. Burç olan Yılan'ın da bu kuşağa katıldığı belirtilmektedir.
      Burçların her biri yılın belli dönemini ve mevsimleri ifade ettiği için burçlar mevsimlerle bağlantılı olarak yorumlanır. Mitolojik hikayelerde ve mevsimlerin gelişinin ritüellerle kutlandığı kadim uygarlıklarda burçlara sık rastlarız.
            Burçlar 4 element ile de bağlantılı olarak gruplanır: Toprak, Su, Hava, Ateş. Aynı gezegene bağlı farklı burçlar aynı elemente bağlı olmalarına ya da karşıt elemente bağlı olmalarına göre yorumlanabilir. Burçlar arasındaki uyumda da genellikle bu elementlerin uyumu ve birbirine etkisi değerlendirilir.
 Dünyanın ilk kurulduğu andan itibaren burçlar zamanda çağlar olarak belirir. Burç çağlarını en çok dinlerde ve mitolojilerde görürüz.  Buradaki sembolleri yorumlama bize dünya tarihi hakkında engin bilgiler sunmaktadır.
        Güneş, Burçlar Kuşağı Zodyak üzerinde bir yılda bir tam tur yapar ve bu tur sırasında gezegenler arasında olup bitenler o burçları etkiler. Günlük, aylık, yıllık astroloji yorumları bu turun yorumlanmasıdır.
           Dünyanın kendi etrafındaki dönüşünden hareketle gökyüzünün dünya üzerindeki turu oluşur ve bu turda 12 ev konumlanır. Gezegenlerin bu evlerdeki geçişi de o gezegenin özellikleriyle ilgili ev arasında ilişki oluşturularak yorumlanır. 12 ev: 1.ev-kendinin farkına varmak fiziksel beden, 2.ev-kişisel kaynaklar ve para, 3.ev-yakın çevre etraf kardeşler, 4.ev-iç dünya yuva, 5.ev-kişisel yaratıcılık çocukluk, 6.ev-günlük hayat, hizmetlerimiz, 7.ev-başkalarının farkına varmak evlilik, 8.ev-paylaşılan kaynaklar ölüm, 9.ev-geniş ufuklar, uzaklara yolculuk, 10.ev-dış dünya ve iş meslek, 11.ev-grupsal yaratıcılık arkadaşlar 12.ev-inziva sıkıntı ve sorunlar.
      Kürelerin Harmonisi” kavramıyla müziği ve felsefeyi harmanlayan Pyhtagoras anısına bu videodaki gezegenlere ait seslerin bizlere ilham olmasını dilerim: https://www.youtube.com/watch?v=eEdp4nnRWcI
Her insan gökyüzünün sadece ona özel olan bir anlık zaman diliminde dünyaya gelir. Bu yüzden her insan biriciktir. Ve hepimiz gökyüzünün bir parçası olan yıldızlarız. Yıldız haritalarımızın rehberliğinde yıldızlarımızın parlaması ve evrene ışık olması dileğiyle.

FUNDA GÜR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder